Αν προϋπάρξουν οι προϋποθέσεις για πολιτική σταθερότητα, προώθηση μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, τότε η Ελλάδα προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις.
Αυτό το μήνυμα έστειλε ο πρώην Υφυπουργός της Ελλάδας και δικηγόρος παρά Αρείω Πάγω κ. Γιώργος Μαυραγάνης, μιλώντας σε εκδήλωση στη Λευκωσία με θέμα "Οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας μετά το 3ο Μνημόνιο: Ευκαιρίες και Προβληματισμοί για επενδύσεις".
Όπως χαρακτηριστικά είπε η πολύχρονη κρίση έχει μειώσει τις τιμές σε αρκετούς τομείς, οπότε σήμερα υπάρχουν καλές ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα. Ειδική αναφορά έκανε στους τομείς των ακινήτων, του τουρισμού, της ενέργειας και της πρωτογενούς παραγωγής.
Επίσης, ο κ. Μαυραγάνης ανάφερε ότι αν υπάρξει η αναμενόμενη πολιτική σταθερότητα και προωθηθούν έγκαιρα και σωστά οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, τότε οι αρνητικές επιπτώσεις από τα υφεσιακά μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο θα ξεπεραστούν επιτυχώς.
Όπως εξήγησε ο κ. Μαυραγάνης το νέο μνημόνιο της Ελλάδας περιέχει πολλά υφεσιακά μέτρα, ειδικά στο σκέλος των δημοσίων οικονομικών, όπου δόθηκε έμφαση στην αύξηση των φορολογιών, αντί στη μείωση των δαπανών.
Το στοίχημα, για την οικονομία της χώρας, επισήμανε, είναι να τεθούν σε άμεση εφαρμογή οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις και να προωθηθούν εμπροσθοβαρή αναπτυξιακά μέτρα, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από τα υφεσιακά μέτρα.
Ο κ. Μαυραγάνης, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η οικονομία της Ελλάδας θα σημειώσει ύφεση το 2015 και το 2016 και θα καταφέρει να επιστρέψει σε ανάπτυξη από το 2017 και μετά. Ωστόσο, δεν απέκλεισε θετικότερη εξέλιξη στο ΑΕΠ της χώρας, αν προωθηθούν νέα αναπτυξιακά μέτρα για επανεκκίνηση της οικονομίας.
Στην εισήγηση του ο κ. Μαυραγάνης υπογράμμισε ότι τα δύο μεγαλύτερα αγκάθια για την ελληνική οικονομία είναι η πολύ υψηλή ανεργία (25%) και τα "κόκκινα δάνεια", που όπως είπε εκτινάχθηκαν στα €100 δισ.
Στην εκδήλωση μίλησε και ο Φοροτεχνικός κ. Βαγγέλης Αμπελιώτης, ο οποίος παρουσίασε τα νέα δεδομένα στην Ελλάδα όσον αφορά τα φορολογικά και την αγορά εργασίας. Ο κ. Αμπελιώτης, είπε ότι τόσο στο φορολογικό τομέα, όσο και στα εργασιακά θέματα, οι υφιστάμενες νομοθεσίες διώκουν την επιχειρηματικότητα και τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι με τις νέες ρυθμίσεις που προωθούνται στο μνημόνιο θα υπάρξουν θετικότερες αλλαγές που θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τα φορολογικά και τις συμβάσεις εργασίας.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου – Ελλάδας κ. Ιωσήφ Ιωσήφ και ο Πρόεδρος της KPMG κ. Άγγελος Γρηγοριάδης.
Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου – Ελλάδας, με τη στήριξη της KPMG και χορηγό φιλοξενίας την Τράπεζα Κύπρου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβ. Νεοφύτου, ανώτατα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας, παράγοντες του οικονομικού κόσμου και επιχειρηματίες.