Επανέρχεται το ενδιαφέρον των κυπριακών επιχειρήσεων για την Ελλάδα
Έντονο ενδιαφέρον άρχισε και πάλι να παρατηρείται από κυπριακές επιχειρήσεις για δραστηριότητα στην Ελλάδα, ενώ σε υψηλά επίπεδα συνεχίζει να βρίσκεται το ενδιαφέρον των ελλαδικών εταιρειών προς την Κύπρο.
Αυτό αναφέρει σε συνέντευξη του στον "Οικονομικό Φιλελεύθερο" ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου – Ελλάδας κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, προσθέτοντας ότι τα μηνύματα που έρχονται και από τις δύο αγορές είναι πολύ ενθαρρυντικά για τις επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών.
Μάλιστα επισημαίνει ότι η μετά πανδημία εποχή φαίνεται ότι θα προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις των δύο χωρών τόσο στις οικονομίες Κύπρου και Ελλάδας, όσο και σε οικονομίες της κοντινής μας περιφέρειας.
Όπως αναφέρει ο κ. Ιωσήφ, ο Σύνδεσμος για να συμβάλει στην μετουσίαση σε πράξη αυτού του ενδιαφέροντος προγραμματίζει σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ και το ΕΒΕ Λευκωσίας, την οργάνωση μεγάλης επιχειρηματικής αποστολής στην Ελλάδα αρχές του νέου χρόνου.
Αναφερόμενος στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, τόνισε τη μεγάλη σημασία να πετύχει ο νέος διαγωνισμός του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, ώστε από το ερχόμενο καλοκαίρι να ξεκινήσει η γραμμή.
Η συνέντευξη του κ. Ιωσήφ έχει ως εξής:
Πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία τις επιχειρηματικές σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας;
Σε επίπεδο εμπορικών συναλλαγών φαίνεται να μην υπήρξε σημαντική επίπτωση, ωστόσο στον τομέα των νέων συνεργασιών αναμφίβολα είχαμε δυσκολίες. Όπως ήταν αναμενόμενο η εκδήλωση της πανδημίας και οι μεγάλες συνέπειες της πάνω στο οικονομικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι των δύο χωρών, εμπόδισε τόσο τα νέα επιχειρηματικά ανοίγματα, όσο και τις νέες συνεργασίες. Με αυτή την έννοια μπορούμε να πούμε ότι η πανδημία έβαλε ένα προσωρινό φρένο στις επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών. Όμως, επειδή οι σχέσεις αυτές διέπονται από εθνικούς διαχρονικούς δεσμούς δεν έχουν κλονιστεί ή επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό.
Αυτό φαίνεται και από την πορεία των εμπορικών συναλλαγών όπου ο επηρεασμός ήταν μικρός. Με βάση τα επίσημα στοιχεία η Ελλάδα συνεχίζει να είναι ο δεύτερος εξαγωγικός προορισμός των κυπριακών προϊόντων μετά τη Βρετανία, ενώ η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση στις εισαγωγές της Κύπρου.
Ποιες οι προβλέψεις σας για την πορεία των δύο οικονομιών μετά την πανδημία;
Όπως βλέπετε όλες οι προβλέψεις τόσο της Κομισιόν όσο και των δύο κυβερνήσεων είναι πολύ θετικές και δείχνουν ανάπτυξη και για τις δύο χώρες από 4-6% του ΑΕΠ για το 2022. Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε αυτές τις προβλέψεις, οι οποίες όντως αν επιβεβαιωθούν, θα δημιουργήσουν πολύ πιο καλά δεδομένα για τις δύο οικονομίες.
Εμείς, εκείνο που λέμε είναι ότι και οι δύο χώρες έχουν πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία αν τα αξιοποιήσουν σωστά και έγκαιρα μπορούν τα επόμενα χρόνια να σημειώσουν αξιόλογες επιδόσεις ανάπτυξης.
Ακόμα, πιστεύουμε ότι δύο χώρες θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στις δομικές μεταρρυθμίσεις, στο ψηφιακό μετασχηματισμό τους και να αξιοποιήσουν περισσότερο τους τομείς της σύγχρονης τεχνολογίας, της καινοτομίας και της έρευνας.
Αν γίνουν αυτά και δεν επισυμβεί οποιαδήποτε νέα αρνητική εξέλιξη, πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια οι δύο χώρες θα μπορέσουν να πετύχουν σημαντικά επιτεύγματα τόσο στην ανάπτυξη, όσο και στο "επιχειρείν".
Στα πλαίσια αυτά, οι δύο χώρες θα μπορέσουν να πετύχουν βελτίωση στους τομείς της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, της δημοσιονομικής ισορροπίας και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.
Πως εξελίσσεται η επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών;
Με βάση τα μηνύματα που έχουμε ως Σύνδεσμος υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για διεύρυνση της επιχειρηματικής συνεργασίας.
Μάλιστα από πλευράς κυπριακών επιχειρήσεων φαίνεται ότι επανήλθε το ενδιαφέρον για επέκταση και δραστηριότητες στην ελληνική αγορά. Αυτό αποδίδεται στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, στις μεταρρυθμίσεις που πορωθεί η ελληνική κυβέρνηση και στις προοπτικές που υπάρχουν για την ελληνική οικονομία.
Όσον αφορά το ενδιαφέρον των ελλαδικών επιχειρήσεων συνεχίζει να είναι μεγάλο και αυτό φαίνεται από τη συνεχή αύξηση των επιχειρήσεων της Ελλάδας που έρχονται και δραστηριοποιούνται στην κυπριακή αγορά.
Με τον περαιτέρω έλεγχο της πανδημίας, που όλοι ευχόμαστε, πιστεύουμε ότι αυτή η τάση θα διευρυνθεί και οι επιχειρήσεις των δύο χωρών θα έλθουν ακόμα πιο κοντά.
Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω η επιχειρηματική συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας;
Κατά τη γνώμη μας, η επιχειρηματική συνεργασία των δύο χωρών μπορεί να καλύψει πολλούς κλάδους της οικονομίας. Ξεκινώντας από της παραδοσιακούς τομείς του τουρισμού, των ακινήτων, του εμπορίου, των τροφίμων και των προϊόντων αγροδιατροφής, υπάρχουν οι νέοι τομείς της ενέργειας, της ναυτιλίας, της έρευνας, της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, της ιατρικής, της καινοτομίας και ευρύτερα των επαγγελματικών υπηρεσιών, κλπ.
Οι δύο χώρες έχουν πολύ καλό επαγγελματικό δυναμικό και υποδομές σ΄ αυτούς όλους τους τομείς, οπότε μπορούν να υπάρξουν συνεργασίες προς κοινό όφελος.
Ακόμα, ως Σύνδεσμος δεν θα σταματήσουμε να μιλάμε για τις δυνατότητες των επιχειρήσεων των δύο χωρών για συνεργασίες με επίκεντρο χώρες της γειτονιάς μας.
Στα πλαίσια αυτά, οι κυπριακές επιχειρήσεις μπορούν να βοηθήσουν τις ελλαδικές εταιρείες για επέκταση στις αραβικές χώρες και οι Ελλαδικές εταιρείες τις κυπριακές για διείσδυση στο Βαλκανικό χώρο.
Άρα, υπάρχει μεγάλο πεδίο συνεργασίας τόσο στις δύο αγορές μας, όσο και στην κοντινή μας περιφέρεια.
Ποια η άποψη του Συνδέσμου σας για την εμπλοκή που υπήρξε στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας;
Όπως ίσως θα γνωρίζετε, "πατέρας" αυτής της ιδέας είναι ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου – Ελλάδας. Από το 2005 που ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος μας, κάτω υπό την αιγίδα του ΚΕΒΕ, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πρόβλημα στη δια θαλάσσης σύνδεση των δύο χωρών. Κάναμε πολλά διαβήματα τόσο προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις, όσο και προς ναυτιλιακές εταιρείες των δύο χωρών για να υπάρξει μια τακτική θαλάσσια σύνδεση μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας. Δυστυχώς, λόγω του κόστους λειτουργίας μιας τέτοιας γραμμής, κανένας δεν αναλάμβανε να υλοποιήσει αυτή την ιδέα.
Τον προηγούμενο χρόνο, με παρέμβαση του Συνδέσμου μας, αλλά και άλλων φορέων, αναλήφθηκε μια πρωτοβουλία προς την Ε. Ένωση, ώστε να επιτρέψει την κρατική ενίσχυση αυτής της ακτοπλοϊκής γραμμής. Πράγματι, η κυβέρνηση Αναστασιάδη και ειδικά η πρώην Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου κατάφεραν να πείσουν την Ε. Ένωση να δώσει το πράσινο φως για υλοποίηση αυτού τους εγχειρήματος. Μετά την αποτυχία του πρώτου διαγωνισμού, ελπίζουμε τώρα με τη βελτίωση των όρων του να υπάρξει ενδιαφέρον από ναυτιλιακές ευκαιρίες, ώστε το ερχόμενο καλοκαίρι να αρχίσει αυτή η γραμμή.
Εμείς ως Σύνδεσμος συνεχίζουμε να στηρίζουμε την όλη προσπάθεια γιατί πιστεύουμε ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας θα βοηθήσει ποικιλότροπα και τις δύο χώρες και το κυριότερο θα τερματίσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό της Κύπρου από την Ελλάδα. Στο σημείο αυτό είμαι υποχρεωμένος να καταγράψω τη μεγάλη συνεισφορά του Οργανισμού Salamis, ο οποίος διαχρονικά και με συνέπεια διατηρεί εμπορική ναυτιλιακή γραμμή Κύπρου – Ελλάδας, εξυπηρετώντας τον επιχειρηματικό κόσμο.
Ποιες άλλες πρωτοβουλίες πιστεύετε ότι πρέπει να αναληφθούν για να έρθουν οι δύο χώρες ακόμα πιο κοντά;
Πέραν της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, ο Σύνδεσμος εισηγήθηκε στις δύο κυβερνήσεις να συνεργαστούν πιο στενά στον τομέα του τουρισμού και των επενδύσεων.
Για τον τουρισμό, εισηγηθήκαμε όπως οι δύο χώρες προσφέρουν κοινά πακέτα διακοπών για τουρίστες από μακρινές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία κ.α. Προτείνοντας σ΄ αυτούς τους τουρίστες να περάσουν π.χ. 10 μέρες στην Ελλάδα και 5 μέρες στην Κύπρο θα είναι πιο εύκολο να τους πείσεις να κάνουν το μακρινό ταξίδι από τις χώρες τους, αφού θα επισκεφθούν δύο χώρες. Μάλιστα, παλαιότερα παρουσιάσαμε και σχέδιο δράσης γι΄ αυτή την ιδέα που προέβλεπε κοινές εκστρατείες ενημέρωσης, κοινές αποστολές στις χώρες αυτές και άλλα, που θα μειώνουν τα κόστη προβολής που αναλαμβάνει σήμερα η κάθε χώρα από μόνη της. Επίσης, στο σενάριο αυτό θα μπορούσαν να προστεθούν μονοήμερες εκδρομές στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο, κλπ.
Παρόμοια εισήγηση υποβάλαμε και για τον τομέα των επενδύσεων. Οι δύο χώρες θα μπορούσαν να καταγράψουν τις επενδυτικές προτάσεις τους σ΄ ένα κοινό ενημερωτικό έντυπο και να το προσφέρουν σε ξένους επενδυτές. Το ίδιο κοινές μπορούν να γίνουν και οι εκστρατείες ενημέρωσης των ξένων επενδύσεων. Ένας ξένος επενδυτής θα ήταν πιο δελεαστικό να δει την επένδυση του να καλύπτει δύο αγορές αντί μιας.
Ποιες άλλες πρωτοβουλίες σχεδιάζετε για το μέλλον;
Στις νέες πρωτοβουλίες που σχεδιάζουμε περιλαμβάνεται μια επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα στις αρχές του νέου χρόνου για να δούμε την Ελληνική Κυβέρνηση. Αυτό δεν έγινε μέχρι τώρα με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, λόγω της πανδημίας.
Στα πλαίσια αυτής της επίσκεψης θα επιδιωχθεί να οργανωθεί στην Αθήνα μια ημερίδα για ανασκόπηση των δύο δεδομένων στις δύο χώρες, με έμφαση τη διεύρυνση της επιχειρηματικής συνεργασίας. Στην ημερίδα αυτή θα παρουσιαστούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των δύο αγορών, θα αναλυθούν τα νέα δεδομένα των δύο οικονομικών και θα εξεταστούν οι δυνατότητες και οι προοπτικές για επιχειρηματική συνεργασία τόσο στις δύο αγορές όσο και στη γειτονική μας περιφέρεια.
Η ίδια εκδήλωση που θα γίνει στην Αθήνα προγραμματίζουμε να επαναληφθεί στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, με τη συνεργασία των Επιμελητηρίων των δύο πόλεων. Ήδη, όλα αυτά συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο μεγάλης Επιμελητηριακής αποστολής από την Ελλάδα.
Για την πρωτοβουλία αυτή ενημερώσαμε και τον νέο Πρέσβη της Ελλάδας κ. κ. Ιωάννη Παπαμελετίου στην Κύπρο, ο οποίος τιμής ένεκεν είναι μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου μας.
Τέλος αναφέρω ότι πρόσφατα οργανώσαμε σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο μια σύναξη επιχειρηματιών των δύο χωρών, όπου ανταλλάγησαν απόψεις για περαιτέρω διεύρυνση της επιχειρηματικής συνεργασίας των δύο χωρών.
https://cyprus-greece.org/index.php/our-news/7523-sunenteuksi-me-ton-proedro-tou-epixeirimatikou-sundesmou-kyprou-elladas#sigProId5d55eb2db1